Enable JavaScript to visit this website.
U wilt graag stoppen met roken ?

Sluit een Pact for Life met een van uw naasten om uw kans op succes te vergroten*

*Tabakstop.be

Werk mijn stopengagement bij

De Werelddag zonder Tabak

De Werelddag zonder Tabak

Een goed moment om te stoppen met roken (of dat tenminste te proberen)

Elk jaar heeft op 31 mei de Werelddag zonder Tabak plaats. Die dag wordt georganiseerd door de WGO en haar partners, en heeft een specifiek thema. Dit jaar is het thema op 31 mei: tabak en hartziekten.

Waarom is deze Dag zonder Tabak zo belangrijk?

Elk jaar sterven er zeven miljoen mensen aan de wereldwijde epidemie die tabak eigenlijk is. 900.000 van hen zijn niet-rokers, die sterven omdat ze passief met anderen meerookten1.

De helft van de verstokte rokers zal vroegtijdig sterven aan een ziekte die verband houdt met tabaksgebruik2.

In België rookt 1 op 5 personen, maar 73% van hen beklaagt zich dat ze er ooit mee begonnen zijn, en 65% zou ermee willen stoppen3.

Wat is de impact van roken op bepaalde ziekten, meer bepaald op hartziekten?

Roken heeft een negatieve impact op talrijke ziekten en verhoogt het risico op de ontwikkeling van een van de 4 meest voorkomende niet-overdraagbare ziekten: cardiovasculaire aandoeningen (inclusief CVA’s), kanker, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes4,5.

  • Zelfs als iemand slechts één sigaret per dag rookt, heeft die:
  • 74% voor mannen en 119% voor vrouwen meer kans om een hartziekte te ontwikkelen dan een niet-roker1
  • 30% voor mannen en 46% voor vrouwen meer kans op een CVA dan een niet-roker1
  • Een roker die één sigaret per dag rookt, draagt 40 tot 50% van het risico dat gelinkt is aan het verbruik van 20 sigaretten per dag (coronaire ziekte en CVA)1.

Er sterven wereldwijd trouwens meer mensen aan cardiovasculaire aandoeningen dan aan welke andere oorzaak dan ook. Het gebruik van tabak en de blootstelling aan passief roken zijn verantwoordelijk voor ongeveer 12% van alle sterfgevallen ten gevolge van een hartziekte¹. Na arteriële hypertensie¹ is roken de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire aandoeningen.

Wat kunt u verwachten van deze Werelddag zonder Tabak in België?

Op 31 mei zetten talrijke Belgische ziekenhuizen hun deuren open voor Belgische rokers, om hen professioneel gezondheidsadvies te geven en sensibiliseringstests aan te bieden, zoals:

  • De evaluatie van de nicotineafhankelijkheid (test van Fagerström*)
  • Het meten van het koolmonoxidegehalte
  • Het bepalen van de echte leeftijd van de longen van de roker

U kunt hier www.dagzondertabak.be nakijken welke ziekenhuizen meedoen aan deze actie.

Stoppen met roken is een complex proces. Het is een echte uitdaging voor rokers, maar ook voor professionele zorgverleners. Zij spelen een zeer belangrijke rol in het stoppen met roken. Er zijn helaas maar weinig rokers die spontaan de hulp van een professionele zorgverlener inroepen om gepaste hulp te krijgen bij het stoppen met roken. Een studie heeft nochtans aangetoond dat farmacotherapie in combinatie met de juiste steun van een professionele zorgverlener bijna 3 keer efficiënter is dan stoppen met roken zonder hulp8.

Maak dus zeker gebruik van deze Werelddag zonder Tabak op 31 mei en meld u aan in een deelnemend ziekenhuis, of praat met uw arts om u te motiveren om te stoppen met roken.

180314 – 03/2018