Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
U wilt graag stoppen met roken ?

Sluit een Pact for Life met een van uw naasten om uw kans op succes te vergroten*

*Tabakstop.be

"Dual use" of het gecombineerde gebruik van de elektronische sigaret met andere tabaksproducten in België

"Dual use" of het gecombineerde gebruik van de elektronische sigaret met andere tabaksproducten in België

Wat betekent "dual use"? En in welke mate wordt de elektronische sigaret gebruikt in België?

Het gaat over het gecombineerde gebruik van de elektronische sigaret met andere tabaksproducten, waaronder voornamelijk sigaretten.

Bijna twee derde van de gebruikers van elektronische sigaretten is een "dual user", die de elektronische sigaret combineert met klassieke tabaksproducten1.

Slechts 34% van de rokers gebruikt de elektronische sigaret als middel om te stoppen met roken1.

71% van de e-sigaret rokers gebruiken vloeistoffen die nicotine bevatten1.

Is "dual use" een veiligere optie?

De wetenschappelijke bewijzen over de doeltreffendheid van de elektronische sigaret als middel om te stoppen met roken zijn beperkt en inconsistent2. De veiligheid op lange termijn moet nog bewezen worden3.

Er zijn risico's verbonden aan het gebruik van nicotine. Het is een erg verslavend middel dat het risico kan verhogen op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen en dat, hoewel het op zich niet carcinogeen is, toch als "tumor promotor" kan optreden2.

De meeste gebruikers van elektronische sigaretten zijn "dual users" en blijven ook gewone sigaretten roken1,4.

Toch tonen recente studies aan dat ook beperkt roken niet zonder gezondheidsgevaar is:

  • Wie 1 tot 10 sigaretten per dag rookt, loopt een hoger risico op vroegtijdig overlijden dan wie nooit gerookt heeft5
  • "Light smokers", die 1 tot 4 sigaretten per dag roken, lopen een beduidend hoger risico op overlijden ten gevolge van ischemische hartaandoeningen of andere oorzaken. Rokende vrouwen lopen ook meer risico op longkanker6
  • "Dual users" worden in min of meer dezelfde mate blootgesteld aan de toxische stoffen in de rook als klassieke rokers7

Wat is dan aan te raden?

Rokers zouden in de eerste plaats volledig moeten stoppen met roken. Minder sigaretten roken zonder volledig te stoppen wordt niet in verband gebracht met een lager sterftecijfer1,2

Aan rokers wordt aangeraden hun arts te raadplegen om te stoppen met roken, omdat deze de meest gepaste behandeling kan voorschrijven. Met de hulp van een arts en een medische behandeling heeft een roker bijna 3 keer zoveel kans om te stoppen met roken8.

1. Stichting tegen Kanker - Rapport Tabaksgebruik - Gfk 2017 2. WHO-Conference of the Parties to the WHO Framework Convention on Tobacco Control report August 2016 3. Royal College of General Practitioners - UK 2017 4. Action on Smoking and Health. Use of Electronic Cigarettes (vapourisers) among Adults in Great Britain. http://www.ash.org.uk/files/documents/ASH_891.pdf 5. Inoue-Choi M. et al - JAMA Internal Med 2017;177(1):87-95 6. Bjartveit et al. Tobacco Control 2005 7. Shahab et al. Ann. Intern. Med 2017 8. Kotz D. et al, Addiction 2014; 109(3): 491-499.