Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
U wilt graag stoppen met roken ?

Sluit een Pact for Life met een van uw naasten om uw kans op succes te vergroten*

*Tabakstop.be

Hoe kun je iemand die wil stoppen met roken, steunen?

Hoe kun je iemand die wil stoppen met roken, steunen?

Schrijf je hier in om e-mailberichten te ontvangen

Stoppen met roken is moeilijk. Mensen die het geluk hebben (of zo verstandig waren) dat ze er nooit mee begonnen zijn, weten vaak niet hoe moeilijk het eigenlijk écht is. Zelfs ex-rokers vergeten vaak welke strijd ze hebben moeten leveren om ervan af te raken.

Het allerbelangrijkste is dat je je realiseert dat de persoon die je wilt helpen, verslaafd is aan een van de meest verslavende substanties ter wereld. Hun lichaam en geest zijn afhankelijk geworden van de kleine momentjes van geluk die de nicotine hen biedt, en ze hebben die constante aanvoer van nicotine echt nodig.

Als de nicotine hun lichaam verlaat (wat verrassend snel gebeurt: in minder dan drie dagen) krijgen ze last van een hele reeks afkickverschijnselen. En deze zijn allesbehalve prettig; ze gaan van angsten en lichtgeraaktheid tot concentratieproblemen. Hoewel het niet hun intentie is en ze het zichzelf zullen kwalijk nemen, is de kans groot dat ze een deel van hun frustratie op jou zullen uitwerken.

Do's en don'ts

Zeg niet dat je weet wat ze doormaken. Misschien ben je zelf wel een ex-roker, maar stoppen is voor iedereen anders, en sommigen hebben meer last van afkickverschijnselen dan anderen. Als je hen advies wilt geven, baseer je dat best niet op je eigen ervaring. Raad hen aan om een gezondheidsprofessional op te zoeken die ondersteuning en hulp kan bieden die afgestemd is op hun noden en hun persoonlijkheid.

Zeg hen wél dat ze het kunnen, en herinner hen eraan hoe goed ze bezig zijn: "Je bent al drie dagen gestopt! Vanaf nu zal het alleen maar makkelijker gaan!" Door hen aan te moedigen en te ondersteunen, motiveer je hen zeker en vast, maar houd het positief.

Verstop geen sigaretten of aanstekers. Misschien denk je dat je helpt doordat ze dan niet meer kunnen roken, maar ze zullen er alleen maar gefrustreerder door worden. En dat zijn ze sowieso al door het gebrek aan nicotine... Als ze op dat moment echt zin hebben in een sigaret, worden ze waarschijnlijk boos en gaan ze ervan door om een nieuw pakje te kopen.

Probeer hen af te leiden op zwakke momenten. "Zullen we gaan wandelen? Als je daarna nog steeds zin hebt in een sigaret, dan kun je op dat moment nog beslissen?" Of probeer een van onze suggesties om de genoegens van het roken te vervangen. De zin in een sigaret duurt meestal slechts drie tot vijf minuten, dus als je erin slaagt om hen zo lang niet te laten roken, is er veel kans dat ze eroverheen raken. Elke sigaret die ze niet opsteken, is een stap dichter bij een succesvolle rookstop.

Zeur niet en uit geen dreigementen. Door rokers te vertellen dat het toch niet zo moeilijk kan zijn om te stoppen, door te dreigen met "je sigaretten eruit, of ik", of te zeggen welke gezondheidsrisico's ze nemen, vertel je niets nieuws, en zeker niet als ze zich al angstig voelen. Ze hebben positieve motivatie en aanmoediging nodig.

Houd bij hoe ze het doen, en vier hun overwinningen. De eerste drie dagen zijn de ergste: dan verlaat de nicotine hun lichaam. De eerste drie weken zijn ook nog zwaar, omdat hun lichaam zich dan moet aanpassen en ze echt naar sigaretten beginnen te verlangen. Na een maand bereiken ze een echte mijlpaal, en daar bouw je maar beter een feestje voor! Beloon hun vooruitgang en geef hen, behalve het vooruitzicht van een rookvrij leven, iets om de komende weken en maanden naar uit te kijken.

Ga er niet van uit dat hun strijd stopt, omdat ze zes maanden of zelfs een jaar rookvrij zijn. De kansen op langetermijnsucces zijn na zes maanden wel enorm gestegen, maar zelfs op dat moment kan een ex-roker heel makkelijk hervallen. Ze moeten dus een heel lang traject afleggen, en jouw aanmoedigingen en oprecht geluk over hun verwezenlijkingen kunnen een motivatie zijn om vol te houden. Zelfs iets heel eenvoudigs als zeggen dat ze lekker ruiken, kan een wereld van verschil maken.