Enable JavaScript to visit this website.
U wilt graag stoppen met roken ?

Sluit een Pact for Life met een van uw naasten om uw kans op succes te vergroten*

*Tabakstop.be

Werk mijn stopengagement bij

Pact for Life: 1 maand stoppen met roken verhoogt de kans op definitieve rookstop drastisch(1)

Pact for Life: 1 maand stoppen met roken verhoogt de kans op definitieve rookstop drastisch(1)

De omgeving van de roker speelt een essentiële rol bij een rookstop

Waarvoor staat Pact for Life?

Sinds 2017 is het principe van Pact for Life onveranderd: geïnspireerd door deze actie sluit de roker een pact met iemand van zijn of haar familie of naaste omgeving om te stoppen met roken gedurende een maand. Immers, door 1 maand te stoppen heeft de roker 5 keer meer kans om definitief te stoppen(1). 59% van de niet-rokers wil zelf in ruil een slechte gewoonte laten om de roker te helpen om van de zijne af te geraken(2). Door mee te doen aan Pact for Life gaat de roker een duidelijk engagement aan met zijn of haar omgeving (partner, zoon, dochter, vriend, collega…). De roker belooft een maand te stoppen met roken, terwijl de andere persoon hem of haar aanmoedigt en steunt.

 

Aanbevelingen voor rokers?

Een verslaving aan nicotine is hardnekkig. Gemotiveerd blijven om de sigaret blijvend links te laten liggen, vormt een van de grootste uitdagingen. Het is een fysieke en psychologische beproeving voor de roker zelf, maar ook zijn of haar omgeving kan er eveneens last van ondervinden. De roker kan zich tijdens de rookstop onzeker en ongemakkelijk voelen. Op die momenten kan de steun van de omgeving mee het verschil maken. Daarnaast is er ook de positieve impact van de begeleiding door een rookstopprofessional. Met professionele begeleiding, in combinatie met een aangepaste therapie, is de kans bijna 3 keer zo groot om blijvend te stoppen(3).

 

Uit studies blijkt dat stoppen met roken depressie, angst en stress vermindert. Daarnaast verbetert het de levenskwaliteit en de gemoedstoestand in vergelijking met rokers die blijven roken(4). Een sigaret roken geeft een gevoel van beloning en daardoor ervaart men niet direct de voordelen die stoppen met roken oplevert, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van smaak en geur, het plezier van op restaurant te gaan, terug sporten… Een rookstop is een uitgelezen moment om jezelf in vraag te stellen en stil te staan bij het positieve dat je mist door het roken.

 

Aanbevelingen voor de omgeving?

Steun van de omgeving is heel belangrijk voor een roker die wil stoppen. Geef nooit toe aan een gestopte roker die om een sigaret vraagt. Herinner de roker aan de reden waarom hij of zij wou stoppen en moedig hem of haar aan. Feliciteer de persoon en praat er op een positieve manier over. Leef mee met de roker en (ver)oordeel niet.

 

Aanbevelingen voor ondernemingen?

Wist u het volgende?

Het ziekteverzuim bij werknemers die roken ligt 18% hoger in vergelijking met dat van ex-rokers(5). Volgens een Amerikaans onderzoek kost elke rokende werknemer €4.600 per jaar méér aan de werkgever en kan die kost oplopen tot meer dan €7.700(6) (cijfers berekend in euro op basis van gegevens uit 2013).

 

Als het roken een impact heeft op het bedrijfsleven, dan kan de werkplek ook een belangrijke invloed hebben op de gewoonten van de roker. Denk bijvoorbeeld aan pauzes, waarin dan haast automatisch gerookt wordt. Bedrijven kunnen werknemers op verschillende manieren stimuleren om het roken te laten: met motiverende infosessies, door te wijzen op de ondersteunende rol die medewerkers kunnen spelen of door collega’s te sensibiliseren om nee  te zeggen tegen een ex-roker die tijdens een pauze om een sigaret vraagt.

190951 – 09/2019